Дискова херния – причини, симптоми, лечение

Какво е дискова херния?

Гръбначният ви стълб е съставен от поредица от кости (прешлени), подредени една върху друга. Отгоре надолу се включват седем кости в шийния отдел на гръбначния стълб, 12 в гръдния гръбнак и пет в лумбалния гръбначен стълб, последвани от сакрума и опашната кост в основата. Тези кости са подплатени с дискове. Дисковете предпазват костите, като абсорбират ударите от ежедневни дейности като ходене, повдигане и усукване.

Всеки диск има две части: мека, желатинова вътрешна част и здрав външен пръстен. Нараняването или слабостта може да накара вътрешната част на диска да изпъкне през външния пръстен. Това е известно като дискова херния или пролапсан диск и причинява болка и дискомфорт. Ако дискът компресира един от гръбначните ви нерви, може също да изпитате изтръпване и болка по протежение на засегнатия нерв. В тежки случаи може да се наложи операция.

Какви са симптомите?

Можете да имате дискова херния във всяка част на гръбнака, от шията до долната част на гърба. Долната част на гърба е една от по-често засегнатите зони. Гръбначният ви стълб е сложна мрежа от нерви и кръвоносни съдове.

Симптомите включват:

  • болка и изтръпване, най-често от едната страна на тялото
  • болка, която се простира до ръцете или краката
  • болка, която се влошава през нощта или с определени движения
  • болка, която се влошава след стоене или седене
  • болка при ходене на къси разстояния
  • необяснима мускулна слабост
  • изтръпване, болки или парене в засегнатата област

Видовете болка могат да варират от човек на човек.

Какво причинява дисковата херния?

Когато външният пръстен стане слаб или се разкъса, това позволява на вътрешната част да се изплъзне. Това може да се случи с напредването на възрастта. Някои движения също могат да причинят проблем. Дискът може да се изплъзне от мястото си, докато се усуквате или обръщате, за да повдигнете предмет. Повдигането на много голям, тежък предмет може да постави голямо напрежение в долната част на гърба, което да доведе до дискова херния. Ако имате много физическа работа, която изисква много повдигане, може да сте изложени на повишен риск.

Лицата с наднормено тегло също са изложени на повишен риск, тъй като дисковете им трябва да поддържат допълнителното тегло. Слабите мускули и заседналият начин на живот също могат да допринесат за развитието на заболяването.

С остаряването е по-вероятно да страдате от дискова херния. Това е така, защото вашите дискове започват да губят част от защитното си водно съдържание с напредване на възрастта.

Лечение

Леченията варират от консервативни до хирургични. Обикновено лечението зависи от нивото на дискомфорт, което изпитвате и от това колко далеч дискът се е изплъзнал.

Повечето хора могат да облекчат болката с помощта на тренировъчна програма, която разтяга и укрепва мускулите на гърба, както и околните. Физиотерапевт може да препоръча упражнения, които могат да укрепят гърба ви, като същевременно намалят болката ви.

Приемането на обезболяващи без рецепта и избягването на тежко повдигане и болезнени позиции също може да помогне.

Въпреки че може да е изкушаващо да се въздържате от всякакви физически активности, докато изпитвате болка или дискомфорт, това може да доведе до мускулна слабост и скованост на ставите. Вместо това се опитайте да останете възможно най-активни чрез разтягане или дейности с ниско въздействие, като ходене.

Опитайте Сириус Д / Sirius D за стави. Нашият изцяло натурален продукт ще ви помогне за обезболяване на гърба, както и болките при дискова херния. Мощна ставна добавка увеличава мобилността на ставите, силата на хрущяла и засилва антиоксидантната активност.

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА