Какво е Sirius D?
 • Sirius D е натурална хранителна добавка, придобита изцяло от органични продукти. В съставките ѝ няма консерванти, овкусители, оцветители, ГМО, хормони или каквито и да е било добавки с неблагоприятен ефект. Sirius D е български продукт, който се произвежда в град Севлиево и е създаден от професор Димитър Димитров.
 • Sirius D е мощен имуностимулатор, който помага за регенерацията на съединителната тъкан. Една от основните и най-важни съставки на Sirius D е куркумата. Куркумата е екзотична подправка със специфичен вкус. Тя е изключително полезна, защото съдържа фибри, протеини, есенциални мастни киселини, витамини C, E и K, магнезий, мед, желязо и цинк. Ако я използвате като хранителна добавка, можете да се преборите с множество болести.
 • Проучванията показват, че куркумата лекува различни видове тумори, защото има свойството да потиска растежа на раковите клетки, а в някой случай дори унищожава злокачествените образувания. Може да се използва при рак на гърдата, простатата, кръвта и при меланом.
 • Куркумата влияе излючително добре на диабета, защото контролира нивата на инсулина в кръвта, регулира както пренасянето на глюкоза към клетките така и инсулиновата резистентност. Куркумата е много подходяща, ако сте предразположени към развитието на диабет тип 2, защото с нейна помощ можете да предотвратите развитието му.
 • Куркумата има силен антиоксидантен ефект, който помага на хората страдащи от ставни и костни заболявания като ревматоиден артрит и остеопороза.
 • Ежедневният прием на куркума помага за поддържането на оптимални нива на холестерола и по този начин ви предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
 • Един от най-сигурните начини за прочистване на черния дроб от токсини и шлаки е съчетанието на куркума и кориандър.
 • Куркумата се справя и със стоматологични проблеми, защото има антибактериални, противовъзпалителни и антибиотични свойства. Тя помага за лекуването на парадонтоза, възпаление на венците и натрупване на зъбна плака.
 • Куркумата лекува също псориазис и акне, защото стимулира очистителните процеси в организма.

 

Как действа Sirius D?

Sirius D поддържа и възстановява съединителната тъкан, премахвайки фиброзно- гранулозната /цикатриксова/ тъкан, която се образува от травми, операции, порязвания, бактериални и автоимунни процеси, лъчеви поражения и др. Организмът разпознава цикатрикосовата тъкан като нормална, но тя е увредена и води до влошаване на състоянието. Sirius D подобрява микроваскуларизацията, повишава концентрацията на фибробласти и подобрява еластичността на съединителната тъкан. Sirius D също прочиства всички кръвоносни съдове от шлака и плаки, отпушва, възстановява и поддържа еластичността им. Възстановява дегенеративните промени на хрущялната и костната тъкан.

SIRIUS-D има няколко модификации, но всички те са хранителни добавки, подходящи за приемане при голям брой здравословни проблеми, след хирургически интервенции, травми, контузии, при извънредни физически натоварвания, по време на състезания и във възстановителния период, или при тежка физическа работа.

SIRIUS-D е най-мощното средство за борба с процесите на стареене на организма. Помага при възстановяване от тежки и хронични състояния. Продуктът SIRIUS-D е подходящ както за възстановяване при тежки здравословни състояния, така и при клинично здрави хора, които искат да повишат общото си здравословно състояние с профилактичен прием.

Добавките SIRIUS-D са универсални и са подходящи е за всеки, независимо от възрастта ви. Могат да се приемат и от бременни жени и кърмачки.

 

Как се прилага?

SIRIUS-D се предлага в прахообразна форма и може да бъде приеман с кисело мляко, натурален сок, бульон или друга подходяща за вас течност. Желателно е дневната доза да се раздели на два приема – сутрин и вечер, преди хранене. Препоръчителната дневна доза е посочена на етикета на всяка опаковка, но може да се консултирате допълнително с медицинско лице или фармацевт. Изключително важно е да не допускате прекъсванe. Това намалява концентрацията в организма и се отразява негативно на търсения положителен резултат от приема.

КУПИ ОЩЕ СЕГА

Защо да изберете SIRIUS-D?

Продуктът „SIRIUS-D е подходящ, както за възстановяване при тежки здравословни състояния, така и при клинично здрави хора, които искат да повишат общото си здравословно състояние с профилактичен прием. Благодарение на „Сириус-Д“ се възвръща еластичността на съединителната тъкан, подобрява се микроваскуларизацията, както и концентрацията на фибробласти. Кръвоносните съдове се почистват от натрупаните плаки, отпушват се и запазват еластичността си. Костната и хрущялната тъкани претърпяват регенеративни промени, възвръщайки ги до първоначалното им състояние. Съставът от  монопротеини и аминокиселини  подпомага, ускорява процесите на възстановяване след оперативна намеса, травми, дегенеративни процеси, различни заболявания.Добавкирте на „Сириус-Д“ са универсални-подходящи са за всеки човек, независимо от възрастта. Може да се приемат от бременни жени и кърмачки.

 

Състав на „SIRIUS-D“ :

Енергийна стойност на 100 гр .  360 kCal    /   1528 kJ
Натурални
водоразтворими белтъчини от животински произход , канела , куркума , ванилия.Хранителна стойност на 100 грама :
Въглехидрати                -    до     8 гр. (   от тях захари - до 3 грама   ) Белтъчини                     -     над 75 гр
Мазнини                         -    до   10 гр. (  от които наситени мастни киселини - до 7 гр  )
Не се използват никакви консерванти или примеси, които биха могли да имат неблагоприятно въздействие върху организма.

 

Начин на употреба:
„Сириус-Д“ се консумира на гладно сутрин и вечер, като се спазва интервал от около половин-един час преди хранене. Продължителността на приема е индивидуална. Ефектът може да бъде усетен още след месец, но е желателно „Сириус-Д“ да се употребява поне 3 месеца. При профилактичен прием ефектът се изразява в подпомагане  на цялостната дейност на организма, основно на сърдечно-съдова система, подпомага  избягването на инфаркт, инсулт, високо кръвно, очни проблеми. Поддържа тъканите  еластични  и засилва  имунната  система.

Каква е разликата между продуктите SIRIUS-D и други хранителни добавки, препоръчвани като източници на белтъчини?

Съществуват различни продукти, които се предлагат като източници на белтъчини. Всички те съдържат или мономерни аминокиселини, или неразтворими протеини. Първите могат да причинят дисбаланс в храносмилането. Вторите се усвояват по-трудно и по-бавно от организма, което вече с нищо не ги отличава от обикновенните хранителни източници на белтъчини. В повечето случаи, в които се търси хранителна добавка, допълнителна храна, съдържаща белтъчини, изискването към нея е, тя:
1.да съдържа всички видове аминокиселини
2.белтъчините бързо да се усвояват от организма.

4 РАЗНОВИДНОСТИ СИРИУС-Д :

- СИРИУС-Д КЛАСИК:

Това е класическата формула.Освен активното вещество, източник на висококачествени протеини, съдържа куркума и канела. Изключително подходящ е за поддържащ и профилактичен прием.Може да се приема неограничено време. Няма предозиране.

- СИРИУС-Д СПОРТ:

Интензивна, обогатена, подсилена формула на класическия Сириус. Освен активното вещество, източник на висококачествени бързоусвоими протеини, съдържа куркума и канела. Дава мощен старт и задвижва възстановителните процеси в организма. Подсилената формула дава възможност за два пъти по-бързо възстановяване, с по-малки дози на прием. Приема се в рамките на 30-90 дни, след което може да се премине на поддържащ режим с продукта Sirius-D Classic. Няма предозиране. Не са известни противопоказания.

-СИРИУС-Д LIGHT:

Нежна щадяща формула, подходяща за хора с чувствителен стомах и храносмилателна система. Освен основната съставка – бързо усвоими протеини, допринасящи за ускоряване на възстановителните процеси в организма, съдържа ванилия. Изключително подходящ е за поддържащ и профилактичен прием. Поддържащият режим с Light подсигурява на организма важните укрепващите състав за достатъчно дълго време, необходимо за постигането и задържането на окончателно възстановяване и  положителни резултати.

-СИРИУС-Д INTENSE:

Доставя на организма мощна доза от безценни вещества, всички необходими аминокиселини в концентриран вид, които се усвояват бързо и чисто от организма. Допринасят за силно ускоряване на възстановителните му сили. Съдържа ванилия и е подходящ и за чувствителен стомах.Изключително подходящ при по-тежки и хронични заболявания или здравословни състояния, при силно изтощени организми, тежки следоперативни състояния, травми.Стартовият режим с интензивната формула на SIRIUS-D дава мощен стимул на организма и подпомага неговото ускорено възстановяване. Приема се в рамките на 30-90 дни, след което може да се премине на поддържащ режим с продуктите Sirius-D Classic или Light. Няма предозиране. Не са известни противопоказания.

 

Как действа Сириус Д?
 • Сърцето и кръвоносната  система . Извършва успешна профилактика срещу инсулт и инфаркт, подпомага заличаването на последствията след прекарани такива. Помага  при  коронарна  и исхемична  болест на сърцето, хипертония, разширени вени  и  хемороиди.

 

 • Опорно-двигателен апарат .Спортни и други травми : Коксартроза, спондилартроза, гонартроза. Премахва обездвижвания на ставите, мускулни  атрофии, дискова  херния, разкъсвания  на  минискус  и  ахилес.

 • Автоимунни заболявания.Постигат се положителни резултати при множествена  склероза. Успешно  подпомага  възвръщане на чуствителност на крайниците, синдром на Хашимото, синдром на Сьогрен, ревматоиден  полиартрит.

 • Очни болести. Помага при диабетна  ретинопатия, дегенерация  на роговицата и макулата, разлепване  на  ретината, дегенерация  на  ретината, глаукома, перде.

   

 • Бъбреци  - Подпомага възстановяването на функциите на  бъбреци  при  хора  на  хемодиализа. Раздробява камъните  в  бъбреците.

 • Детска церебрална парализа

 

 • Стомашно-чревни заболявания.

Гастроезофагиален  рефлукс, гастрит, колит, промени  в  лигавицата  на  стомаха, тънкото и дебелото  черво .
Подпомага  премахването  на  полипи  по  добелото  черво   и целия  храносмилателен тракт.

 • Простата. Аденом. Стеснение на пикочния канал.

 • Диабет. Подпомага премахване на последствията. Декубитални рани.

 • Черен дроб. Цироза,стеноза, чернодробна стеатоза.

 • Системна  склеродермия. Синдром  на  Рейно, съединително- тъканна  малостойност.    

 • Незарастващи рани.

 • Подпомага премахването на шипове, кисти, хематоми, миоми .

 

 

Полезните свойства на куркумата и нейното приложение

Полезните свойства на куркумата и нейното приложение

Чудодейните свойства на куркумата

Екзотичната подправка куркума, отличителна с  наситения си жълт цвят и специфичен вкус, се добива от многогодишно растение, принадлежащо към семейството на джинджифила. Цветовете са изключително красиви, поради което се отглежда и като стайно растение; стеблото достига до метър височина, но най-ценни са корените, които, изсушени и стрити, се използват еднакво успешно и в готварството, и в медицината. Родината му е Югоизточна Азия, но се отглежда успешно и в страните от Карибския басейн. Пигментът куркумин, който се съдържа в него, е толкова силен, че четвърт чаена лъжичка е способна да придаде характерния наситеножълт цвят и пикантен вкус на цели четири порции храна. Заради цветовата си прилика с шафрана, но значително по-ниската му цена, го наричат  „шафран на бедните”.

Все повече изследвания потвърждават полезните действия на куркумата. Това се дължи на съдържащите се в нея вещества, сред които фибри, протеини, есенциални мастни киселини, витамините C,E и К, мед, магнезий, желязо, цинк. Използвайки я като хранителна добавка, можете да се справите с редица болести.

Доказано е, че куркумата  успешно се бори с различни видове тумори, тъй като има забележителното свойство да потиска растежа на раковите клетки, а в някои случаи – дори да унищожи  злокачествените образувания. Прилага се при рак на гърдата, простатата, кръвта, а също и при меланом.

Изключително добре повлиява диабета, контролирайки нивата на инсулина в кръвната плазма. Освен това регулира пренасянето на глюкоза към клетките, както и инсулиновата резистентност. Ако сте предразположени към развитието на коварния диабет  тип 2, то с помощта на куркумата може да предотвратите развитието му.

Силният антиоксидантен ефект идва на помощ на страдащите от ставни и костни заболявания като ревматоиден артрит  и остеопороза.

Ежедневният прием на куркума подпомага за поддържането на оптимални нива на холестерола, предпазвайки по този начин от сърдечно-съдови проблеми.

Съчетанието на куркума и кориандър пък е един от най-сигурните начини за прочистване на черния дроб от токсини и шлаки. Има и силно изразен диуретичен ефект.

Стоматологичните проблеми също нямат шанс, когато срещу тях се изправи ефикасната жълта подправка. Тук на помощ идват антибактериалните, противовъзпалителни и антибиотични свойства на куркумата. Успешно можете да я използвате при пародонтоза, възпаление на венците и натрупване на зъбна плака. Освен това, в съчетание със сода за хляб и кокосово масло, можете да си приготвите от нея домашна паста за зъби, която ще избели по естествен начин усмивката ви.

Ако се случи да се нараните или изгорите, веднага поръсете раната с курума – тя е естествен антисептик, има добри обезболяващи свойства и ще подпомогне процеса на заздравяване. Още по-ефективна е, ако я смесите със сок от алое вера и нанесете получената кашичка върху болното място.

Също така добър е ефектът на куркумата при псориазис и акне, тъй като тя стимулира очистителните процеси в организма. В тези случаи е добре да съчетаете вътрешен прием с локално прилагане върху кожата. При псориазис вечерта пригответе кашичка от куркума и вода, нанесете върху проблемните зони и покрийте с марля. Преспете така и на сутринта отстранете компреса. При акне и други кожни раздразнения действа добре маска от куркума и извара, прилагана през ден за 10 минути.

Имунитетът ви ще се засили и с лекота ще преборите грипа, ако приемате т.нар. златно мляко. Приготвя се, като в половин чаша вода се разтворят 3 супени лъжички куркума и сместта се загрее в метален съд на умерена температура, докато се получи гъста хомогенна смес, която се съхранява в хладилник в стъклен съд с похлупак за не повече от 2-3 седмици. Разтворете  1 лъжичка от сместа в 2 чаши мляко, като загреете отново на котлона за около 5 минути, и подсладете на вкус. Пийте от така получената напитка един или два пъти дневно и ще се убедите в удивителния й ефект!

Куркума е една от най-важните съставки и в двата ни продукта Сириус-Д Класик и Сириус-Д Спорт!

Как да се грижим за здравето на ставите си?

Как да премахнем болките в ставите ?

Човешкият скелет е сложно устроен. Костите носят тежестта, но причината да сме подвижни е наличието на ставни връзки между тях.  В тялото ни има 180 кости, които са свързани помежду си със стави. Много  хора,  все по-млади на  възраст, изпитват ставен дискомфорт, а някои стигат дори до пълно обездвижване. Ето защо е важно да обръщаме внимание  на ставите си.

Какво представлява ставата?

Това е мястото, където две или повече кости осъществяват връзката помежду си.  Повърхността на свързващите се кости е покрита с гладка еластична тъкан – ставен хрущял. В ставната капсула се произвежда определено количество синовиална (ставна) течност, която подпомага гладкото движение на ставите и пречи за износването на ставния хрущял. Самият ставен хрущял не е кръвоснабден и няма нервни окончания. Той се храни и се поддържа в добро състояние от маслоподобната синовиална течност, а болките в ставите възникват, когато заболеят подхрущялната кост или ставната капсула.

Какви болести мъчат ставите?

Много разпространен е артритът, който представлява възпаление на ставите. Когато е възпален самият ставен хрущял, говорим за артроза. Тя бива различни видове в зависимост от засегнатите области – гонартрозата е заболяване на коленния хрущял, а коксартрозата – на тазобедрения. И двете се характеризират със силни болки и трудности в придвижването.

Когато ставният хрущял се износи и се загубят неговата гладкост и еластичност, като това води до възпалителен процес, болка, обездвижване и разрастване на костната тъкан, става въпрос за остеоартроза.

Хората, занимаващи се активно със спорт и физически труд, понякога страдат от епикондилит, наричан още тенис-лакът.  В такъв случай Сириус Д Спорт би бил подходящ продукт.

От заболявания не са пощадени и по-малките стави – на челюстта, на дланите и на стъпалата.

Как да предпазим ставите си здрави?

На първо място е важен начинът на живот. Обездвижването е също толкова вредно за ставите, колкото и прекаленото натоварване. Изключително подходящи са заниманията с йога – те не натоварват ставите, а способстват за тяхното укрепване. Ако тренирате активно, никога не пропускайте преди това да се разгреете, за да увеличите производството на ставна течност и да се предпазите по този начин от травми, а на финала – да се разтегнете, за да се отпуснат ставите от напрежението. Увеличавайте физическото натоварване постепенно и редувайте периоди на спортна активност с периоди на почивка.

На пазара съществуват редица хранителни добавки, които ще ви помогнат да поддържате ставите си в оптимална форма и да предотвратите или забавите болестните процеси. Вариант са хранителните добавки Сириус Д. Гамата от 4 продукта е насочена най-вече към възстановяването на тъкани.

Глюкозамин

Глюкозаминът е основната съставка на синовиалната течност. Той се произвежда от организма, но често с напредването на възрастта количеството му  намалява, а това прави ставите податливи на износване.  Тъй като представлява съединение между протеин и глюкоза, понякога се изчерпва от организма при провеждане на нисковъглехидратни диети. Добрата новина е, че може да бъде набавен чрез хранителни добавки, които съдържат глюкозамин фосфат.

Хондроитин

Хондроитинът изгражда ставния хрущял и намаляването му в организма също води до редица неприятни ставни болежки. Внасянето му отвън под формата на хондроитин фосфат (извличан от хрущял на акула) подпомага поддържането на ставната капсула здрава и намалява възпалителните процеси.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина се среща във всички клетки на човешкия организъм, но е особено концентрирана в ставната течност. Ето защо намаленият синтез на хиалуронова киселина предизвиква ставни проблеми. За да се предпазим, можем да я приемаме под формата на хранителна добавка. Така ще предизвикаме производство на синовиална течност, ще намалим разрушаването на ставния хрущял, ще подпомогнем разтегливостта на ставата и ще ограничим възпалителните процеси при остеоратрит, болков синдром и спортни травми. Практикува се и инжектиране директно в ставната капсула, което създава условия за по-бързото възстановяване на възпалените области.

Полезни вещества за ставите

Доказана полза за ставите има и естественото сярно съединение MSM, което се среща само в живите организми. То има изразен болкоуспокояващ ефект, действа противовъзпалително и на практика няма странични ефекти. Освен това спира по-нататъшното разрушаване на ставния хрущял.

Есенциалните мастни киселини (и в частност Омега-3) се отразяват изключително благотворно на ставите, като предпазват от развитието на артрит и други дегенеративни заболявания. В естествен вид се съдържат в сьомгата, яйцата, соята, лененото масло и други храни, но при необходимост от повишен прием е добре да ги добавите към дневното си меню под формата на капсулки.

Силицият е друго скрито оръжие в борбата със ставните заболявания. Въпреки че все още е недооценен, редица изследвания потвърждават ползата му за увеличаване на костната тъкан и здравината на костния хрущял.

Аминокиселината L-метионин също притежава редица ползи за ставите, укрепвайки здравето им, противодействайки на възпалението и намалявайки риска от спортни травми.

От микроелементите следва да отбележим ползата от калция, магнезия, мангана, селена и цинка, витамините С и Е.

Освен чрез хранителни добавки, можете да противодействате на ставната дегенерация и чрез промяна на хранителния си режим. Избягвайте белия хляб, солта, захарните изделия, кафето, газираните напитки, месото, мазната  и пикантна храна; увеличете приема на плодове и зеленчуци, на семена и ядки. Изключително полезни са соята и соевите продукти, гроздето, фасулът, лещата, краставиците, сусамовото семе. Чаят от дафинов лист, приемът на ябълков  Също така здравословното хранен и приемът на оцет, както и прясно изцедените сокове от моркови, магданоз, целина и други полезни храни ще се отразяват благотворно на ставното здраве.

Какво представлява съединителната тъкан?

В организма съществуват четири основни тъкани: епителна, мускулна, нервна и съединителна.

Съединителната тъкан е изградена от клетки с различна функция и строеж и от изобилно количество междуклетъчно вещество, изградено от влакнести структури – колаген и еластин. Както се вижда от името й, тя служи за връзка между другите тъкани в организма. Част е от стената на стомаха, бъбреците, червата, черния дроб и кръвоносните съдове; изгражда сухожилията, ставите и кожата. Макар че притежават редица отлики от същинската съединителна тъкан, хрущялите, костите и кръвта според някои класификации също се водят за нейни подкатегории.

В състава на съединителната тъкан влиза до 70% течност, която съдържа плазмени протеини, способни да преминават през капилярните стени. Междуклетъчното вещество се изгражда от така наречените фибробласти. Основният белтък в състава на съединителната тъкан е колагенът, който се характеризира с голяма здравина и неразтегливост и изгражда ставите, хрущялите, сухожилията, костите и зъбите; играе укрепваща роля за кръвоносните съдове и изобилства в тъканите. Затова и нашия продукт Сириус Д толкова добре действа при проблеми с опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система.

Съединителната тъкан се дели на два основни типа поред функциите, които изпълнява в организма:

 1. Съединителна тъкан със свързваща, изхранваща (трофична) и защитна функция:
 • рехавата влакнеста съединителна тъкан, която се разполага в множество вътрешни органи, в нервите, подкожието и обвивката на кръвоносните съдове;
 • мрежестата (ретикуларна) съединителна тъкан - изградена от колаген, тя е част от кръвотворните органи (далак, костен мозък и лимфни възли) и служи за предпазване от болести;
 • мастна тъкан – дели се на бяла и кафява, изградена е от липоцити (адипоцити), разположена е най-вече в подкожието, служи за енергиен запас на организма и има терморегулираща функция;
 • кръв – въпреки че не е плътна маса, и тя като останалите тъкани е изградена от клетки и междуклетъчно вещество. Кръвта е главната течна среда в организма и служи за пренос на различни хормони и вещества.

 

 1. Съединителна тъкан с механична и опорна функция – тя изгражда основно опорно-двигателния апарат в тялото:
 • уплътнена влакнеста съединителна тъкан – междуклетъчното й вещество е богато на колаген; служи за изграждане на мускулните обвивки и сухожилията и на ставните капсули и връзки;
 • хрущялна тъкан – изградена е от хондроцити и хондробласти, изключително богата е на колаген. Характеризира се със здравина и твърдост и изгражда всички хрущяли в тялото: ставни, носни, ушни, както тези, които се намират се в гръкляна, трахеята и бронхите;
 • костна тъкан – най-сложната сред видовете съединителна тъкан; има защитна функция; клетките й са звездовидни и са подредени под формата на концентрични кръгове, а междуклетъчното пространство е изпълнено с твърдо вещество, в което са отложени калций и фосфор.

От всичко, казано дотук, е видно, че съединителната тъкан е изключително важна за съществуването и правилното функциониране на организма. Нека видим от какви болестни промени страда и как можем да я предпазим.

Засягат я и редица автоимунни заболявания. Все още не е доказано защо и как, но понякога имунната система започва да работи по несвойствен начин  и атакува не само вредните микроорганизми, които попадат в тялото, но и собствените органи и тъкани. Започва така наречената автоимунна атака, при която има свръхпроизводство на автоантитела. По този начин се провокират системни (автоимунни) заболявания на съединителната тъкан като:

- лупус еритематозус (вълчанка) – болест, която засяга предимно младите жени и чието развитие е непредсказуемо – може да варира от изключително бързо напредване на симптоматиката до пълна ремисия. Развиват се антитела, които атакуват важни органи като сърцето, бъбреците, белите дробове и мозъка;

- ревматоиден артрит – хронично възпаление на ставите, което има автоимунен произход и може да засегне други органи и системи като съдове, кожа, сърце, бъбреци, храносмилателен тракт;

- склеродермия – буквално на гръцки означава „твърда кожа” и се характеризира с прогресивно уплътняване и склерозиране на съединителната тъкан в кожата;

- полимиозит – развитие на мускулна слабост на проксималните мускули – ограничават се обичайните движения като клякане, ставане, вдигане на ръцете и врата, преглъщане;

-  дерматомиозит – хронично възпаление, засягащо едновременно скелетната мускулатура и кожата.

За всички тези изключително коварни болести са характерни  патологичните изменения в кръвната картина на засегнатите лица, а специфичните имунологични изследвания откриват наличието на антитела. Автоимунните заболявания еволюират с различна скорост при различните пациенти. Особено тежки са случаите, при които се развива  смесена съединителнотъканна болест – едновременно се наблюдава симптоматиката на лупус, склеродермия и полимиозит.

Когато се наруши обичайният синтез на колаген, се наблюдават патологични изменения в структурата на органите и тъканите. Това заболяване е известно като фиброза и се характеризира с разрастване на съединителната тъкан, водещо до уплътняване на тъканите. Наблюдава се като резултат от други заболявания - хронични възпаления, атрофия на тъканите, тумори; при зарастване на рани, образуване на тромби, кръвоизливи и други. Засяга сухожилията, връзките и капсулите на ставите и вътрешни органи като черния и белия дроб, панкреаса, далака. Може да бъде обща (когато е засегнат целия орган; с напредване на заболяването той се уплътнява и намаляват размерите му) и локална (когато е засегната само част от органа).

Заради колагена в състава си, който се разрушава от лъчевите въздействия, съединителната тъкан е уязвима и от уреди като мобилните телефони или микровълновите печки.